Sabtu, 12 Mei 2012

Kenapa Sinetron Indonesia Terlalu Panjang?

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua! Walawehhhhhhhhhhhhhhh!! Lama gila gua tak menaip dekat blog gua nih! Hahaha! Owh! Berbalik kepada tajuk di atas pula sebenarnya gua cuma nak bagitahu sahaja kenapa sinetron Indonesia terlalu panjang sehingga beratus - ratus episod. Sebagai contoh ialah sinetron Putri Yang Ditukar yang kini ditayangkan di TV3 dimana jumlah episodnya ialah lebih kurang 676 episod serta sinetron Anugerah yang kini ditayangkan di TV9 yang berjumlah 418 episod. Banyak tu beb!! Apakah rahsianya sehingga mampu menjadikan sinetron itu terlampau panjang? Mari kita lihat klasifikasi di bawah.



P/S : Setuju? (^_^)Y


27 ulasan:

  1. hahahhaha..smpai mcm tu skali erk detailnya..tapi hakikatnya mmg betul pn.tambah2 monolog dlm diri tu..sllu cm tu.xleh bla kan...skrg nie benci dengan cte indon putri yg ditkar apa ntah n nada cinta..

    BalasPadam
  2. yeah!ade jugak yg bahaskan pasal nih!! so truee T__T,,imbas kembali tuh kadang2 bukan 15 minit..boleh jadi 2 episod tuh imbas kembali jer~~betul x? lol

    BalasPadam
  3. stuju...kenapa yea???penat dah layan Putri Yang DiTUkar,Anugerah, Nada CInta..bila nk abis yerk???

    BalasPadam
  4. SETUJU!
    ....
    dan tunggu aku cuti sem plak nt.

    BalasPadam
  5. HAHA. sbg insan yg follow Anugerah dan Putri Yang ditukar, Ety bersetuju.

    imbas kembali tu dah la lama, siap dgn lagu2 lagi.

    kalau lepas iklan tu, selalunya repeat blik scene sbelum iklan. lol

    HEHE :)

    BalasPadam
  6. sEtuju sangat.. sape la yg takde keje tunggu ending citer tu..dulu org pakat gile kat bawang putih bawang merah. tapi dulu la.. sekarang nie tengok tajuk pun orang jemu..

    BalasPadam
  7. hahahh setujuuu!! paling obvious skali part zoom2 tu laa..dlm sume cite WAJIB ade!! hahahahh

    BalasPadam
  8. semenjak tgk sinteron bawang putih bawang merah, dah kurang nak melayan sinetron lagi. tobat lama beno huh!

    BalasPadam
  9. Hahaha..
    Kesimpulannya : Isinya Kosong

    BalasPadam
  10. HAha , tao takpe . mcm ayah kite cakap je . termenung dekat 10 minit , adoyai . gitulaa cerita indon :d

    BalasPadam
  11. sebab tu aku tak pernah tgk menatang sinetron ni.

    BalasPadam
  12. betoi sgt! setuju!!! deno lebih perefer tengok drama filipine... haha..

    p/s : comel sgt header.. deno folow sini lah... salam kenal :)

    BalasPadam
  13. setuju...
    kekadang terasa tak cerdik bila tgk sinetron.dah kutuk2 tapi masih terpacak menonton.bukan apa, dah tgk msti nak tahu apa terjadi berikutnya...endingnya...tapi meleret2 pulak:(

    BalasPadam
  14. sumpah giler setuju.
    pandang memandang je dah 30minit.
    anyway sy baru nak buat entry pasal ni tau, xtau pulak ade yg bpikiran same mcm sy:)

    BalasPadam
  15. kalau perasan, tempat pelakon berjalan mesti sama.. pelakon akan berjalan tepi jalan lepas tu monolog dalaman.... hahaha...

    setuju sangat!!!

    BalasPadam
  16. bosan giler tgk citer indon sekarang ni..lame n lambat 2 satu hal..skrip ntah pape...semua macam ulang2..
    bnyak plak xlogik n pelik pun ade..cume dorng mmpu bertahn sbb heroin2 dorang sume cun2 je n muke innnoccent je..
    mak2 dorang pulak sume hot2 stufff..hahhaa

    BalasPadam
  17. salam...dulu ada juga aku tgk cita indon ni...cita yang budak perempuan tu belkon...apa tajuk ntah..haha

    BalasPadam
  18. menyampah gila tengok sinetron...

    BalasPadam
  19. setuju sangat!!!. .zoom smpai nmpak bulu idong

    BalasPadam
  20. sangat setuju~!!
    byk sangat monolog n flashback..
    sampai pening kadang...
    tp drama malaysia pendek sangat plak!
    da macam rushing sangat..

    BalasPadam
  21. Cerita walaupun pjg tp ending mesti tergantung kn

    BalasPadam
  22. haha kami rakyat indonesia kebanyakan tak suka sinetron indonesia,ybiasanya acara yang disuka moyoritas wrga indo menurut retingnya, acara reality show, biasanya klw kami ingin sinetron ada sinetron satu kali tayang langsung habis FTV namanya, 1 sampai 2 jam je,Habis cerita,,, kesian cerita sampah sinentron dari indo sampai juga di malaysia.

    BalasPadam
  23. Hahahhaaa.. sbb malaysia beli cerita sampah indon, sbb indon yg nk jual sinetron kau org sume tu. Sbb tak ade duet.. tu yg malaysia kesian beli sinetron cerita longkang dr indon nihh.. hohoo

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com