Rabu, 21 Februari 2018

Syiling Pertabalan Yang di-Pertuan Agong XV

Assalammualaikum semua! Minggu ini merupakan minggu yang sangat dinanti-nantikan oleh pengumpul duit syiling peringatan keluaran Bank Negara Malaysia kerana Duit Syiling Peringatan Bersempena Dengan Pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV yang ditempah secara online tempoh hari bakal dijual bermula Khamis ini bersamaan 22 Februari 2018



Jadi, Hans kongsikan sedikit tentang info maklumat berkaitan koleksi ini yang diperoleh dari Bank Negara Malaysia seperti di bawah :

Bank Negara Malaysia mengeluarkan duit syiling peringatan bersempena dengan pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong kelima belas. Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda telah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong kelima belas untuk tempoh lima tahun oleh Raja-Raja Melayu pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-243 (Mesyuarat Khas) di Istana Negara, Kuala Lumpur pada 14 Oktober 2016. Baginda kemudiannya melafaz sumpah dan menandatangani surat sumpah jawatan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 13 Disember 2016 di Istana Negara, Kuala Lumpur. Upacara pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong kelima belas telah berlangsung pada 24 April 2017. Duit syiling peringatan ini dipersembahkan kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong oleh Gabenor Bank Negara Malaysia, Muhammad bin Ibrahim, FCB, di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia.


Jadi, mari kita tengok pula reka bentuk bahagian hadapan dan bahagian belakang Syiling Pertabalan Yang di-Pertuan Agong XV di bawah ini :



REKA BENTUK BAHAGIAN HADAPAN

Potret Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V dipaparkan pada bahagian tengah dyuit syiling. Perkataan "KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG XV SULTAN MUHAMMAD V" tertera di sekeliling duit syiling manakala tarikh pertabalan dipaparkan di bawah potret Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV..

REKA BENTUK  BAHAGIAN BELAKANG

Reka bentuk pada bahagian tengah duit syiling memaparkan jata rasmi Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V. Nama "BANK NEGARA MALAYSIA" sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling peringatan ini dipaparkan pada bahagian atas duit syiling manakala perkataan "PERTABALAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG XV" dipaparkan pada bahagian bawah duit syiling bersama-sama dengan nilai muka duit syiling tersebut.


Dan di bawah ini pula ialah jenis-jenis syiling, kuantiti tempaan serta harga untuk setiap jenis syiling sebagai rujukan anda semua :


Kepada sesiapa yang hobinya suka mengumpul syiling peringatan tu, sila pastikan Syiling Pertabalan Yang di-Pertuan Agong XV ini berada di dalam koleksi simpanan anda. Selamat membeli dan mengumpul.

P/S : Nanti Hans Kongsikan Gambar Bila Koleksi Syiling Nih Dah Ada Dekat Tangan Sendiri :) 

92 ulasan:

  1. Rare ni. Agung sebelum2 ini ada jugak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada...tapi kalau pengeluaran yang macam nih tak silap start masa Agong Perlis dulu

      Padam
  2. yang emas itu cantik...

    harga juga cantik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang emas itu auction
      orang have2 jer mampu tu
      hahaha

      Padam
    2. pergh...

      seronoknya jadi orang kaya.

      boleh memiliki sesuatu yang unik dan rare di pasaran

      Padam
    3. hahahaha
      tu lah kan
      tetapi beli yang murah-murah pun In Sha Allah ada rezeki kalau jadi rare...harga pun naik jadi rare :)

      Padam
  3. cantikkk sungguh harganya..hhihoohiihiihoo

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...
      yang jenis nih BNM tiba2 jual harga mahal gila
      minat punya pasal jadi kena lah kumpul duit dari bulan 10 tahun lepas...haha

      Padam
  4. Balasan
    1. yang kecil tu memang murah
      yang tu selalu dalam bentuk coin card :)

      Padam
  5. Perghh ada series... Emas, Silver dan perak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes tapi Emas tu untuk orang have have jer

      Padam
  6. Mummy mampu tengok je ni..Org have have je mampu milik..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehhh yg nordic gold mampu beli lah
      harga macam beli topup je :)

      Padam
  7. Wah, Hans ni collector tegar rupanya yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. yups
      hehehehe
      minat ke arah nih :)

      Padam
  8. cuma terpikir kalo kita beli, dan nak guna duit...mane nak jual emas mcm ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. duit nih orang tak guna sebab duit nih kan jenis koleksi
      tapi kalau nak jual...boleh jual dekat pengumpul yang tak ada koleksi nih sebab koleksi nih terhad...bukan semua orang boleh dapat beli :)

      Padam
  9. Rare tapi takut pulak terbagi baki duit syiling dgn org hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia ada dalam bekas...memang simpan dalam bekas tu elok2 jer

      Padam
  10. Abah Kak Sue suka kumpul syiling macam nie, kadang Abah belikan juga untuk kami anak beranak. Cuma sekarang tak tau lah Abah Kak Sue masih kumpul atau dah berhenti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. owhhh
      best lah
      simpan elok2
      kalau rare harga riban2 tu jadinya

      Padam
  11. Fuyooh! Rasa proud kalau dapat kumpul ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha
      kadang2 ada lah rasa proud tu bila pengumpul lain tak dapat
      hahaha

      Padam
  12. uyoooo.. hans peminat duit syiling ka?..
    balas kunjunga dan done follow sini
    #3689

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya minat kumpul duit kertas dan duit syiling peringatan

      Padam
  13. tak pernah tahu pon selama ni ada..hahahah opss..thanks for da info

    BalasPadam
    Balasan
    1. no problem
      sebab selalu benda2 macam nih pengumpul syiling jer yang selalunya tahu sebab dah minat
      hehehe

      Padam
  14. wow tak pernah tahu wujud syiling macam ni. thanks for sharing

    BalasPadam
  15. banyak jg koleksi wang syiling dikeluarkan tahun ni & thn lepas...ke setiap tahun ada? sbb bukan collector tk tau sgt hal2 ni...huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setiap tahun ada tapi jenis edisi keluaran tu tak tentu
      ada kadang-kadang tu 3-4 edisi keluar dalam setahun
      ada kadang-kadang tu satu edisi jer keluar
      bergantung pada Bank Negara Malaysia

      Padam
  16. Mmmm.... menarik... kalau beli duit emas nie, boleh trade kat Poh Kong tak....?

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu kalau collector beli duit syiling peringatan emas nih...
      mereka tak akan jual dekat kedai emas sebab macam boleh tengok dekat gambar saya upload tu...nilai muka duit emas tu cuma RM300...
      selalunya collector akan jual dengan mana-mana collector yang mencari atau nak miliki duit tu dengan harga yang lebih tinggi dari harga asal
      melainkan kalau collector tu terdesak nak pakai wang, jadi dia akan jual dengan harga yang murah :)

      Padam
  17. Kena bayar zakat tak?
    Kecik2 dulu setakat kumpul setem & sampul surat hari pertama ok la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena bayar zakat kalau dah banyak sangat atau lebih daripada haul
      sebab ada zakat emas, perak, gangsa semua tu kan :)

      Padam
  18. Oh! ok baru tahu ni nampak sangat memang bukan pengumpul duit syilling.
    Thanks for sharing.

    BalasPadam
  19. wow wow wow x prnh tau pun haha

    BalasPadam
  20. menarik design dia..exclusive sangat!

    BalasPadam
  21. BAru tahu pasal keluaran duit syiling ni. ingtkn duit syiling mcm biasa jer..huu

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi
      ini syiling peringatan
      harga pun teringat-ingat sampai sekarang
      haha

      Padam
  22. Oo ada ye! Tak pernah tahu pun ada duit syiling sempena pertabalan ni. Gud info

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe
      dia umum bulan 12 hari tu dah
      saja kongsi dekat sini sebab 22hb nih siapa yang order hari tu boleh ambil dah :)

      Padam
  23. Terbaik laa. Abg ipar cikyan minat la smua bnda ni. Dia ada simpan syiling yg dr zaman dulu kala tu. Ada org nk beli, tp dia xnk jual sbb syg.

    Syiling atas ni serius menarik. Nnt lg 20 tahun blh tunjuk kat anak cucu harta pusaka nenek tokwan yg bernilai ni. Syok ahh !

    BalasPadam
    Balasan
    1. owhhh
      dia pun kumpul juga lah tu
      hehehe
      yups
      20 tahun akan datang mungkin harga syiling nih kalau dijaga dengan baik boleh jadi mahal
      heehee

      Padam
  24. Cantik. Tapi mampu tgk je 😣

    BalasPadam
  25. boleh guna ker duit ni? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer tapi rugi lah sebab nilai muka dia bukan besar
      selalu beli syiling nih sebagai koleksi dan hobi jer :)

      Padam
  26. Emas 999 tu jatuh RM502.50 segram. Mak ai mahal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. owhhh jgn kira macam tu
      nilai muka sebenar syiling emas tu RM300 jer
      jadi mahal sebab ini koleksi terhad jer :)

      Padam
  27. Syiling emas tuh cantik..confirm mahal

    BalasPadam
    Balasan
    1. harga lelong bermula RM4000
      memang mahal lah jawabnya
      hahaha

      Padam
  28. awak selalu kumpul yg mana dik? emas, perak or tembaga?
    kalau dh minat kan msti nk juga ada 1 dlm koleksi kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya selalu kumpul perak dengan nordic gold
      emas tu saya lebih suka beli barang kemas
      tembaga tu pula yang edisi Agong nih jer ada balik
      jarang2 BNM keluarkan syiling tembaga

      Padam
  29. masyaallah harganya !
    mek sbg pengguna duit syiling memang tk beli kot.
    hahahah
    yg mngumpul memang sanggup beli

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha
      yg mengumpul pun pilih mana yang mampu jer

      Padam
  30. Syiling ni untuk collection or boleh guna?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dua boleh tetapi rugi kalau guna sebab nilai muka kecil
      jadi, memang beli untuk simpan jer
      untung2 20 tahun akan datang tiba-tiba harga naik
      hahaha

      Padam
  31. belanja satu duit syiling agong ni. hihihi

    BalasPadam
  32. kalau dapat ni memang simpan je la. sayang hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. uishhh
      memang kena simpan
      dah susah nak dapat

      Padam
  33. emas nordic tu mcm mn ya? berapa peratusan emas dia?

    BalasPadam
    Balasan
    1. emas nordic tu bukan emas yang mahal2 macam dekat kedai emas tu
      emas biasa2 jer..emas murah...

      Padam
  34. Eh...dah keluar dah ye...perasan yg RM60 harituu je...setiap tahun la adenya...tapi kalau pengumpul boleh laa...saje-saje nk beli mmg tak laaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. setiap tahun ada...
      bergantung pada BNM dia nak keluarkan edisi apa
      hehehe

      Padam
  35. wahh dah ada.. memang kena simpan buat koleksi jer lahh

    BalasPadam
  36. seronok juga kalau menyimpan emas ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau simpan emas..saya suka simpan barang kemas
      hehe

      Padam
  37. Orang yang minat kumpul mmg wajib kena beli.. heheheh..

    BalasPadam
  38. Balasan
    1. yes
      memang rare sebab pengeluaran terhad

      Padam
  39. Hans booking yang mana? RM4000 tu ke :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak lah...saya ambil set of 2 dengan emas nordic RM11 tu jer
      RM4000 tu kena masuk auction

      Padam
  40. Dulu ada kumpul tapi sekarang ni dah stop pun..

    BalasPadam

Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan, tajaan, kolobarasi dan jemputan boleh hubungi saya melalui email mohamadhanisismail@gmail.com