Ahad, 25 Mac 2018

Hans Comix : Terkucil

Assalammualaikum semua! Baru-baru ini viral tentang kisah sebuah forum yang berlangsung baru-baru ini. Hans tak berminat nak ulas secara mendalam berkaitan hal tersebut . Cuma untuk Hans Comix kali ini memang sengaja Hans gambarkan situasi viral tersebut melalui babak di dalam filem Jibam. Semoga semua terhibur!


Kesimpulannya, sebagai seorang muslim yang mengaku beriman kepada Allah SWT dan juga rasul-Nya perlulah mengutamakan adab-adab yang diajarkan oleh Islam dalam menguruskan setiap perselisihan dan perbezaan yang berlaku. Antara adab-adab yang boleh dipupuk di dalam diri kita adalah :


1) Ikhlas kerana Allah dalam mencari kebenaran.

2) Berlapang dada dalam masalah yang diperselisihi.

3) Tidak mengeluarkan kata-kata kesat.

4) Menghormati pihak yang berbeza.

5) Tidak menuduh pihak yang berbeza itu dengan tuduhan yang jahat seperti sesat.


Firman Allah SWT yang bermaksud :

"Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) di dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada Allah (Al-Quran) dan Rasul-Nya (al-Sunnah) jika kamu benar beriman kepada Allah dan juga hari Akhirat." (Surah An-Nisa' : Ayat 59).

36 ulasan:

  1. Huhu, Mmg viral isu itu. Peringatan yang bagus Mr Hans. :)

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. itulah
      peringatan untuk semua termasuk diri sendiri
      hehehe

      Padam
  3. Peringatan buat kita semua 😊

    BalasPadam
  4. hahaha .. terbaik penulis skrip ni.

    BalasPadam
  5. terbaiklah skrip nya... sesuai sgt ngn viral terkucil tuh hehehehe

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. idea tak berapa ada sangat masa nih
      hehehe

      Padam
  7. Nabi Muhammad dengan org yg berkasar dengan dia pun dia tak lawan balik. kecuali kalau org tu mainkan hukum Allah

    BalasPadam
  8. Hahahaaaaa... ngamsai! 👍👍

    BalasPadam
  9. Nice entry... memang terbaik la bro....👍👍👍👍

    BalasPadam
  10. tu dia dalam diam je wat komik hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah lama dah buat
      sekarang baru start balik kalau ada idea dan masa :)

      Padam
  11. Dah buat salah tak mengaku pula terkucil kannn Hans, masih lagi ego.
    Sekurang-kurangnya show respect to elderly, adoi!..

    BalasPadam
  12. kih kih kih..lawak..dah ler si Rul tu kena ikat..sian dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha
      scene asal sebenarnya benda lain
      lepas nih ada masa nak buat Hans Comix pakai filem Badang pula lah

      Padam
  13. peringatan yg bagus untuk mengingatkan orang lain dan diri sendiri..hehe

    BalasPadam
  14. Dialog tak menahan.. hehehe..
    Cara yang sempoi untuk memperingati sesama kita..

    BalasPadam

Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan, tajaan, kolobarasi dan jemputan boleh hubungi saya melalui email mohamadhanisismail@gmail.com