Sabtu, 9 Jun 2018

Zakat Fitrah 2018

Assalammualaikum semua. Diam tak diam lagi beberapa hari sahaja lagi kita semua akan meraikan Hari Raya Aidilfitri. Jadi, Hans mengambil kesempatan kali ini untuk mengingatkan semua pembaca serta diri Hans sendiri untuk tidak lupa membayar zakat fitrah pada tahun ini. Di bawah Hans kongsikan kadar zakat fitrah mengikut negeri bagi tahun 2018 bersamaan 1439 Hijrah berdasarkan sumber rasmi dari Majlis Agama Islam di setiap negeri.


Kepada sesiapa yang terlalu sibuk bekerja itu, kalau susah sangat nak cari wakil amil untuk membayar zakat fitrah, jangan risau atau pening-pening kepala. Zaman sekarang dah boleh manfaatkan teknologi yang sedia ada dengan membayar zakat melalui perbankan online yang disediakan.


Jadi, selamat menunaikan kewajipan membayar zakat fitrah yer. Semoga zakat yang diberi mampu membantu pihak-pihak yang memerlukan.

38 ulasan:

  1. Ada juga terbaca zakat boleh bayar secara online

    BalasPadam
    Balasan
    1. yups
      memang dah lama dah boleh bayar online :)

      Padam
  2. Ramai dah beralih bayar zakat fitrah online. Mudah dan cepat.

    BalasPadam
  3. Alhamdulilah dah bayar manual. Baru tau boleh byr online

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes
      dah lama dah leh bayar online
      hehehe
      tapi saya suka manual

      Padam
  4. oh negeri sembilan paling rendah

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah Zumal dah bayar zakat fitrah minggu lepas...

    BalasPadam
  6. byr da mggu pertama puasa ;-)

    BalasPadam
  7. dekat shopping mall pun banyak kaunter zakat dibuka..so memang takde alasan. selamat berzakat Hans

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu
      banyak tempat ada amil leh kita bayar zakat :)

      Padam
  8. Alhamdullillah...selamat ri raya hans

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah
      selamat hari raya juga :)

      Padam
  9. alhamdulillah.. lega zakat dah dibayar

    BalasPadam
  10. alhamdulillah..dah setel =)

    BalasPadam
  11. sekarang semua dah lebih kurang dah kadar. dl klang valley yg paling tinggi.

    Alhamdulillah dah selesai. hehe

    BalasPadam
  12. Alhamdulillah, settle.. mudah2an kita semua beroleh keberkatanNya.. aamiin.

    BalasPadam
  13. done bayar. terima kasih atas perkongsian.

    | blog aimanabdullah |

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah, dah bayar..bila amil tu baca doa, syahdu rasa di hati...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe
      saya rasa lega lepas bayar

      Padam
  15. alhmdulillah. dh selesai zakat fitrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah
      tunggu tahun depan pula :)

      Padam
  16. Alhamdulillah, dah selesai bab ni. Tahun ni bayar online.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya setakat nih tak pernah guna online lagi
      seronok akad
      rasa puas
      hehehe

      Padam
  17. Alhamdulillah... dah selesai salam-salam dengan amil...

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah
      tunggu tahun depan pula
      hehehe

      Padam
  18. dah selesai pertengahan puasa baru ni :D

    BalasPadam

Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan, tajaan, kolobarasi dan jemputan boleh hubungi saya melalui email mohamadhanisismail@gmail.com