Rabu, 7 April 2010

Adik - Adik.....Murid - Murid....Pelajar Sekalian...Dengar Nih Cikgu Hans Yang Kacak Nak Berpesan Nih....

Hahahaha....Masa bila pula aku jadi cikgu nih? Okay, alhamdulillah thanks to all of you because mendoakan kejayaan saya. Alhamdulillah, test writing mandarin dengan presentation tadi berjalan lancar. Alhamdulillah. Entah apa aku merepek waktu test mandarin tadi pun aku tak pasti. Yang aku tak tahu aku ikut gerak hati jer lah. Nak lambung dadu pun tak guna sebab tak ada soalan objektif. Hahaha.

Cuma satu kejadian menarik berlaku yer tadi. Waktu gua tengah blur - blur fikir apa jawapan gua nak isi dekat garis kosong tu tiba - tiba terdengar laushier gua bising - bising dekat belakang. Owh, kenapakah? Apa sudah berlaku? Rupa - rupanya seorang budak perempuan kantoi meniru dekat belakang. Dia bawa buku Mandarin masuk dan curi - curi tengok bawah meja. Paling dasyat tu Laushier gua suruh budak tu berhenti menjawab dan ambil paper budak tu. After that dia cakap dia terpaksa bagi budak tu kosong. 20 marks terbang maaaa.....Walaweh....Harapan untuk mendapat A+ atau A memang sudah hilang bagi budak tu. Untuk A- pun memang mustahil. Fuh, buta - buta jer hilang 20. At least kalau dia tipu - tipu jawab pun paling tidak dapat 5 markah. Okaylah kan daripada hilang semua. Rugi - rugi.

Itulah cikgu Hans nak berpesan nih. Kalau boleh tu janganlah buat toyol waktu - waktu final test ker final exam ker. Bahaya. Kalau dah memang berani mati sangat pun nak buat toyol nak meniru kenalah bijak. Janganlah bawa nota besar gedabak atau buku sebesar meja. Itu memang kerja bodoh. Gua pun kadang - kadang tiru juga tetapi tadi alhamdulillah gua tak tiru. 

Gua teringat pesan seorang cikgu Sains gua yang gua selalu aplikasikan dalam kehidupan seharian,"Nak meniru tu pun boleh tetapi biar bijak waktu meniru". Maksudnya, anda nak meniru itu boleh tetapi jika anda pasti jawapan orang yang anda tiru itu salah buat apa mahu meniru. Dan apabila meniru jadikan benda yang ditiru itu lebih baik daripada yang asal.

P/S : Tak Dapat Bayang Hilang 20 Markah Buta - Buta Sahaja.

11 ulasan:

  1. aku pernah kantoi toyol kat dewan exam..malu tahap dewa..huh

    BalasPadam
  2. x baikmeniru woo..

    nanti grade pun ilmu kosong wat pe kan? kan?kan?

    BalasPadam
  3. hans..lucu baca entri ini. kenakalan zaman muda, now bila jd chekgu, leh jer sound bagus2 kat anak murid.."kamoo penye ilmu seme sy dah guna dulu, toksah nak temberang2 ar..". Yg paling 'terasa' Allah bayar cash bila kami, geng yg xbape betul pala neh..sesama jd che'gu disiplin. desyum2..hambeek..

    BalasPadam
  4. aiiiih
    apalah mahu tirutiru waktu final
    memang letak kepala kt tali gantunglahh
    -___________-"

    BalasPadam
  5. singgah..

    kesian girl tu, mesti dia termalu..huhu..

    BalasPadam
  6. xdapet den nak nolong...

    tp member ku lg gila..

    dh nk final year, exm bi xpernah lulus asyik repeat jer...

    last2 sbb xmo extend suh member yg pandai bi p jawab exm ganti dia..

    nsb bek xtertangkap...

    haisyoo...

    BalasPadam
  7. saya dulu skema je, x main tiru2..hehehe..

    BalasPadam
  8. tak de keje lah budak tu
    suh belajar, dia merayap
    dah tu kena tangkap sebab meniru

    isk isk isk

    BalasPadam
  9. teeerima kaseh cikgu!
    hahah~

    ape kejadahnye laa nak meniru time test n exam.
    baik jawab je sendiri even tak pandai mana pun.
    at least kita usaha sendiri.

    BalasPadam
  10. time ak kat mrsm..huhu..cikgu ak pesan ngendap je kertas org2 sebelah..bknnye kite xreti jwb..cume check kite betul x..smpai kt u pon ak bt,.tp jgn la nmpak terjenguk2..jeling suda,,haha..lgpon ak percaya ak pandai,...siot je beriak di cni..lgpon kite kena study hard..do the best sbb nti time kje benda2 yg kite belajar skrg la kite nk pakai...

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com