Ahad, 22 Mei 2011

Kenapa Anda Plagiat Entry Saya Tanpa Kebenaran?

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Hans. Semalam gua rasa sangat emo, kecewa dan marah apabila terjumpa beberapa entry gua berkenaan Maharaja Lawak di COPY PASTE bulat - bulat oleh 2-3 orang blogger. Bukan setakat isi tetapi membawa kepada gambar - gambar yang gua letak kan. Wahhhhh! Mudahnya hidup mereka ini! Copy semua disini kemudian paste kan ke blog masing - masing. Senang kan?




Sebenarnya sebelum ini gua dah pernah lihat dan tahu blog - blog  nih plagiat entry gua tapi gua tak sangka sampai semua episod mereka nak plagiat. Memang kredit di letak di akhir entry yang mereka plagiat itu(Bukan Semuanya Letak Kredit) walaupun tak lah sebesar mana pun tetapi bagi gua ia tetap tidak berbaloi sebab gua menaip bukannya dalam masa 5 minit untuk menghasilkan entry ulasan maharaja lawak gua tu. Gua kena tengok dulu persembahan semua peserta. Lepas tu nak edit gambar - gambar yang gua print screen lagi. Dan anda yang terlibat hanya COPY kemudian PASTE ke blog dan PUBLISH hanya dalam masa tak sampai pun 5 minit. Mudah betul kan? Sudah lah tak pernah sekali pun gua dapat pertanyaan yang meminta kebenaran untuk copy entry gua tu.




Nasib semalam gua terdetik hati nak usha dekat nuffnang dan klik dekat bahagian referral. Kalau tidak sampai ke sudah gua tak tahu anda dan anda yang terlibat plagiat entry gua tu dengan gembiranya. Disini gua nak cakap gua tak berminat pun nak cari gaduh walaupun hakikatnya memang gua ada hak dan boleh jer nak letak link blog si plagiat semua disini sebab itu entry gua tetapi henti - hentikan lah plagiat tanpa meminta kebenaran tu.



Kalau entry bersifat keagamaan atau islamik gua tak kisah lah kalian yang terlibat nak copy and paste tapi rasa - rasanya entry ulasan maharaja lawak yang gua buat tak perlulah nak plagiat. Harap henti - hentikan lah sikap macam nih kepada yang terlibat. Gua tak ada masalah untuk memaafkan kalian kalau kalian meminta maaf sebab tak ada guna pun bergaduh dan ada juga antara kalian yang jauh lebih tua daripada gua tapi apa - apapun gua nak kalian buangkan entry gua tu dari blog kalian. Assalammualaikum dan salam sejahtera.

P/S : Tanya Diri Sendiri Apa Tujuan Kita Berblog!

51 ulasan:

  1. Bean : sebab sabar dan hormat la nih abang bean saya xletak link blog ke maki2 ke apa...cuma saya harap diorang buang entry tu dari blog diorang

    BalasPadam
  2. erk.. ada juga org mcm tu ke?

    kan baik baca je ulasan then ulas berdasarkan pendapat sendiri lak...

    papun, marilah berblog secara sihat...

    BalasPadam
  3. Ada citation tak? Kalau ada tak kisah bro. Wakakakakak.

    BalasPadam
  4. dorang ambek kerja mudah la tu dgn copy hasil kerja orang lain. tp nk buat mcm mane tu la lumrah blogging.

    BalasPadam
  5. Memplagiat adalah kerja orang pemalas..hehe!

    BalasPadam
  6. baik tak payah buat blog macam tuh,hahaha
    kredit pun tak guna klu izin xmintak
    xpe bro, at least dpt tau entri yg ko buat tu menarik dan memberi kesan
    tu pakat nk kopipes tu
    chill bro

    BalasPadam
  7. asada : memang no war pun.. :-)

    landax : memang sabar pun...kalau meletup tak ada entry cam nih hah :-)

    pearls : itulah pearls..patutnya mereka mengulas mengikut pendapat sendiri lah..apa motif copy semua n letak dkt blog...

    Adam : tak baik memalukan orang terus...biar mereka sedar sendiri..nasib entry yang mereka copy tu entry aku...kalau kena dkt blogger yg panas baran memang awal2 lagi nama diorang dah ada dalam entry macam nih

    zikery : lumrah tak lumrah...aku memang nak diorang buang entry2 tu sebelum aku jadi gila mention nama diorang dekat entry

    BalasPadam
  8. Relevan : yups..setuju...tapi rasa2 ini bukan malas jer tapi macam ambil kesempatan pun ada

    Pena : penat kut aku bertapa buat ulasan tu depan laptop...diorang copy paste xsampai 5 minit...mana boleh tahan bro...aku nak kena tengok setiap video..best ke tak aku nak kena layan...nak edit gambo yg aku print screen lagi...diorang? COPY and PASTE and PUBLISH...

    BalasPadam
  9. tu pasal, ak paham kalau buat entri yg berat macam tu mmg ambek masa
    tp tu lah, mereka tak fikir apa yg kita fikirkan

    semoga apa yg kau luahkan kat sini, dpt jadi pengajaran kat yg lain-lain

    jgn plak sampai lembu punya susu, sapi yg dapat nama
    adeii

    BalasPadam
  10. tegur la si copycat tu.. mungkin blogger baru yg belum fham etika ber blogging secara berhemah =)

    BalasPadam
  11. pena : aku harap pun begitu....moga diorang tahu aku buat entry2 tu bukannya senang...ambil masa kut

    BalasPadam
  12. Aini : aku perasan ada 2-3 orang yang copy dari dulu lagi...tapi aku malas ambil kisah ingat setakat 1 or 2 episod jer..tapi sampai semua copy memang susah lah...cuma semalam aku just jumpa 1 blog nih je..lagi 1-2 blog tu aku xjumpa...aku dah mesej dekat FB beliau n kalau dia tak buka FB mungkin dia leh baca dkt blog nih...yups maybe dia blogger baru sebab tu aku taknak mention nama dia...takut nanti memalukan dia or menghancurkan semangat dia nak berblog cuma aku harap dia faham la plagiat - plagiat ni tak beretika... :-)

    BalasPadam
  13. sindrom tingin nk berblog tp xder idea nk tulis..cmtu kot..cool la..pm dia tegur leklok..

    prove yg entry kamu tu best =)

    BalasPadam
  14. sangat mudah yer org skrg ni copy paste...x blh lah mcm tue...we should write by own idea...

    BalasPadam
  15. salam
    tak paham apabila plagiat entry org,lau xda idea xpayah la buat blog,kesian org yg jd mangsa plagiat tu

    BalasPadam
  16. esshh.. org tulis penat2 je an.. kalo mintak sejuk gak ati..

    BalasPadam
  17. kessiaaannyeee....tapi kan kesian kucing kat atas tuh dah kene palang

    BalasPadam
  18. huiii kite bako kite bakoo jek!

    BalasPadam
  19. try cr kod yg xboleh readers utk select n copy..byk dh blogger yg wat gtu...gara plagiat ni la..mcm tesis plak nk plagiat2 ayt org..haha

    BalasPadam
  20. blog ni best sangat tuh ramai nak plagiat tuh. hehehe. :P

    BalasPadam
  21. dunia maya nie tanpa sempadan. kadang2 mereka tahu etika cuma tak mematuhi etika berkenaan ...

    kita tak boleh terlepas drp org lain cilok entry kita...

    BalasPadam
  22. redhakan sahaja.. mungkin menjadi pahala kemudian hari

    BalasPadam
  23. depa suma ni otak bingai.. aduhai, awat duk curi entri orang.. bagi penampaq baru sedar.. macam ni la Abang Hans.. awak rilek2 dulu.. jom sama2 kita pi sekeh blogger tue..hehe

    sy rasa depa x patut laa..jgn kerna hawa nafsu snang2 nk curi hak org leen.. dok baguih tu.. sabaq la naa..

    BalasPadam
  24. cian en hans.. takpe, nnt kite rmai2 boikot aje blog org2 cm gitu.. huhu!

    BalasPadam
  25. sabar hans.
    nk buat caner, dieorg jenis blogger yg suke plagiat kot..

    BalasPadam
  26. memang tak patut mereka tu... nak ambil jalan mudah jer...

    BalasPadam
  27. sabar je la Hans. nak buek macam mane kan. internet dunia tanpa sempadan. huhu... *berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.*
    sebab tu isu plagiarism diambil serius arakian di universiti sekali pun. thesis, technical paper or segala assignment sekarang pun kena check berapa percent plagiarism tau. lebih 30%, maknanya kena re-do. kalau thesis, berkemungkinan kena extend another 1 sem sebagai hukuman.

    oppsss sory, terbebel lak kat sini. huhuhu...

    BalasPadam
  28. grrr.. sape la agaknya tu yg dok suka copy paste,,, grrrrr

    BalasPadam
  29. apa ke jenis blogger la macam tu.. huuhu.. sabir je la hans.

    BalasPadam
  30. Orang yang malas dah mahu cepat sahaja lakukan macam tu. Semua nak senang.

    Kalau nak copy bulat2, ada caranya. Minta izin. Dah dapat keizinan, letak la sumber asal siapa yang tulis.

    Tapi selalunya orang yg copy2 ni tak akan berjaya dalam apa yg mereka buat cthnya blog.

    Cool dan sabar.. :)

    BalasPadam
  31. agak2 yg plagiat tu berani tak ngaku? keh3

    BalasPadam
  32. ha tp mmg suka dgn ulasan ko maharajalawak kdg2 byk sama dgn pendapat aku hehe

    BalasPadam
  33. diorang tak rasa bersalah ke ha?

    BalasPadam
  34. eh takpatutnye sikap sedemikiannn

    BalasPadam
  35. itu tandanya anda semakin menghampiri arus blogger pro.mesti org nk plagiat punya...tapi ada masanya,blogger2 picisan pun ade je kes blogger otai plagiat entri diorang tapi kalo dah nama blogger otai kan,penyokong dia lebih ramai!

    BalasPadam
  36. aku try copy paste entri kau tadi.
    tak sampai seminit pun.
    jom pakat pukul.

    BalasPadam
  37. kamus : dah pm tegur dia..tapi xada balasan..xonline lagi la kut

    khadijah : itu la pasal....

    mimie azimaks : itula persoalan yang saya ajukan pada P/S tu...entah diorang nih..tak tahu apa tujuan diorang buat blog

    miss fyqa : apa yg cool?

    ishiko : tu la..xla hati panas cam skrg...hahaha

    AD : kucing tu tak hidup pun

    azi nur : wah...extreme sangat kamu nih,,,hahaha

    whosena : ondaway

    j.syazwana : hahaha...yer le tu

    eiela : diaorang memang ada bagi kredit tapi itu masih tak berbaloi bagi ku...

    cik kamoo : tu la pasal...selalu tgok blogger2 lain mengeluh akhirnya saya pun mengalami nasib yang sama

    jey yusuff : tak mahu redha tentang nih...saya nak berusaha sedarkan diorang apa yg diorang buat tu salah..ini kira salah satu usaha saya

    amir : nh memang tgh sabar pun :-)

    miecyber : memang berat

    sarah : hahaha...kesian plak boikot..apa2pun harap mereka sedar

    puteri iqa : mungkin...

    yangbaik : tu la...semua nak mudah je kan...macam mana nak berjaya

    latifah : tu la pasal...etika tu diorang xnak ikut

    fariq : ramai tu yg suka buat plagiat2 ni

    wan fadhilah : entah lah kak...sabar dan berusaha buat diorang berubah

    ayish : tu la pasal...thanks ayish

    miss : ntah lah...janji dia buang entry2 tu..tu pun dah cukup

    redvixen : sampai semua episode copy rasa2 diorang rasa bersalah x?

    mya : sangat tak patut

    norfaridahanum : kes plagiat ni tak kira dah lama berblog atau baru berblog..apa2pun elakkan lah dari buat benda nih

    kap : hahaha...ar ar...seminit pun xsampai kan?

    BalasPadam
  38. alahai paham ke apa yg sebenarnya maksud plagiat??????hadoi..
    kalo dorg boh references walau sekecik mana pun.tu bukan la plagiat..kalo masuk mahkamah mana2 pun..ang xkn menang..bcoz it wasnot so-called plagiarism..

    BalasPadam
  39. Hensem : yups....saya tahu maksud plagiat dan saya nak cakap orang yang plagiat entry saya bukan sorang tapi dua tiga orang..memang lah ada yang letak references tapi ada juga yang tak letak..jadi anda kena faham entry ni saya tujukan bukan untuk seorang sahaja tetapi kepada semua yang plagiat entry saya tu..dan lagi satu kita berblog nih rasa - rasanya tak perlu la nak copy sampai semua benda sehingga kepada gambar...harap maklum :-)

    BalasPadam
  40. Jgn kedekut sangat la Hans...Bagi je...Bukankah sonok kalo ada orang yang sanggup copy entri kita? Nampak sangat hasil penulisan kita da capai standard yang tinggi,,,sampai oran sanggup copy bulat2..

    BalasPadam
  41. ROROI : hahaha...amatur jer meh...bukan apa...kalau anda tahu betapa gigihnya saya buat entry tu mesti anda akan faham kenapa entry ini terhasil..kadang2 perlu kedekut juga....terlampau pemurah pun bahaya :-)

    BalasPadam
  42. Nama pun pendapat, kan? Mustahil 100% sama. So, tak payah copy paste dan letak kredit. Pendapat orang konfem lain-lain. Kalau fakta, lain cerita.

    -blogger amatur-




    hihi. (^-^)v

    BalasPadam
  43. mereka bukanlah blogger sejati.

    BalasPadam
  44. Pikaliciou5 : terima kasih piqah kerana memahami maksud entry saya :-)

    BalasPadam
  45. tu sume blogger yg kejar duit je tu..tulis blog xikhlas..

    BalasPadam
  46. saya memahami prasaan hans..huhu

    BalasPadam
  47. mak aih , copy bulat2 ? gilooo ..

    BalasPadam

If have advertorial to publish on Blog Hans Hanis, don't hesitate to contacting me at hanis_narnia@yahoo.com